Ηλεία: Ελαιόδεντρο ηλικίας 1200 και πλέον ετών!

elaiodentro-1200-eton-stin0glyfa-vartholomiou-ilias

Η εξέλιξη της ανθρωπότητας είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του ελαιόδεντρου.

Όταν όμως πρόκειται για αιωνόβια δέντρα, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι αποτελούν μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς. Και να πράξουμε αναλόγως…

Μια τέτοια ελιά υπάρχει σε ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίας Ελεούσας, στη Γλύφα Βαρθολομιού, στο Δήμο Πηνειού.

Και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες που ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη χρονολόγησή της, ώστε να διαπιστωθεί με επιστημονικό τρόπο η ηλικία του δέντρου και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη και προστασία αυτού.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΠΡΩΤΗ» παλιός αυτοδιοικητικός από το Βαρθολομιό με τη σύμφωνη γνώμη του ηγούμενου της Ι.Μ. Αγίας Ελεούσας Γλύφας ζήτησε από τον Δρ. Γιάννη Μανιάτη, Διευθυντή Ερευνών και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», να προβεί σε μελέτη του εν λόγω δέντρου.

Ο κ. Μανιάτης , ο οποίος κατάγεται από το Βαρθολομιό, ανταποκρίθηκε και η μελέτη ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά.

Όπως είναι σε θέση η «ΠΡΩΤΗ» να γνωρίζει πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κτήμα της Ι.Μ. τον περασμένο Οκτώβριο. Εντοπίστηκε το υπό μελέτη ελαιόδεντρο το οποίο βρίσκεται σχετικά απομονωμένο σε καλλιεργήσιμο χωράφι της Μονής.

Πρόκειται για μία ελιά με πολύπλοκο και ιδιόμορφο κορμό που παράγει ακόμα καρπούς, με το χυμό τους να είναι κόκκινος σας αίμα! ( γι αυτό και οι ντόπιοι τη συγκεκριμένη ποικιλία την λένε ματολιά).

Ο ειδικός επιστήμονας προέβη σε μέτρηση της συνολικής περιμέτρου του δέντρου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ έγινε δειγματοληψία ώστε με την τεχνική του ραδιοάνθρακα, σε συνδυασμό με την καταμέτρηση των δακτυλιών, να υπολογιστεί η ηλικία του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» από τις μέχρι στιγμής προκαταρκτικές μετρήσεις προκύπτει το συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο ελαιόδεντρο έχει πολύ μεγάλη ηλικία η οποία πρέπει να ξεπερνά τα 1200 χρόνια!

Ακριβέστερη χρονολόγηση θα υπάρξει μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δειγμάτων, η μικροσκοπική καταμέτρηση των σωζόμενων δεντροδακτυλίων και η χρονολόγησή τους με ραδιοάνθρακα.

Αυτό που μπορούμε πάντως για την ώρα να πούμε είναι ότι η ελιά θα μπορούσε να έχει φυτευτεί γύρω στα 800 μ. Χ. (μεσο-Βυζαντινή περίοδος) ή και πολύ παλιότερα, ως εκ τούτου αποτελεί φυσικό και πολιτιστικό μνημείο.

Εννοείται ότι το δέντρο πρέπει να προστατευτεί άμεσα με σταθερή περίφραξη μεγάλης διαμέτρου ώστε να μην το πλησιάζουν ζώα και γεωργικά μηχανήματα.

Και φυσικά με πρωτοβουλία του Δήμου Πηνειού και των τοπικών αρχών αλλά και του Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανού (η ευαισθησία του οποίου είναι δεδομένη) να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για την ανάδειξη και ανακήρυξη του ως φυσικό και πολιτιστικό μνημείο.

Να αναφέρουμε τέλος ότι μόλις ολοκληρωθεί η επιστημονική μελέτη η «ΠΡΩΤΗ» θα επανέλθει με αναλυτικό ρεπορτάζ.

Δημήτρης Ζιάκας
Πηγή: protinews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s