Μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα που… περιστρέφεται (βίντεο)

Ναός Πυξίδα – Το θαύμα των αρχαίων επιστημών. Περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Στην Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, υψώνεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκε τον … π.Χ αιώνα 5ο ΚΑΙ προσόντων Ως Αρχιτέκτονας ΤΟΥ ναού αναφερεται Από ΤΟΝ Παυσανία Ο Ικτίνος.

Απτα την ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Καλύτερα διατηρημένα ΣΤΟΝ Χρόνο Μνημεία Της Αρχαίας Ελλάδας ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ θεμελιωμένος Πάνω ΣΤΟ βράχο ΤΟΥ όρους Κωτιλίου, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βάσσες. Όλα καλά ως εδώ, αλλά ο ναός περιστρέφεται και αυτό ελάχιστα το διδάσκουν, για να μην πω καθόλου, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ναός Πυξίδα – Το θαύμα των αρχαίων επιστημών.

ΓΥΡΩ Από Περιστρέφεται ΤΟΝ άξονα ΤΟΥ κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας, όση είναι και η ετήσια μετάπτωση των ισημεριών με στόχο να βλέπει συνεχώς το ίδιο αστρικό σημείο και τα μυστήρια δεν τελειώνουν εκεί, καθώς η πλαγιά είναι διαμορφωμένη τεχνητά και ο ναός τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ακολουθώντας τον άξονα Βορρά προς Νότο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ναούς.

ΝΑ πετύχουν ΓΙΑ ΤΗΝ ολίσθηση ΤΟΥ ναού τοποθέτησαν Πάνω ΣΤΗΝ Πλάκα ΚΑΙ Στρώμα αργίλου την ΕΝΑ ΚΑΙ βότσαλα θαλάσσης ΚΑΙ ΣΕ Πάνω αυτά ΤΑ Στρώματα τοποθετήθηκαν ΤΑ Θεμέλια ΤΟΥ ναού.

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΑ σας αφήσω ΜΕ ΤΗΝ απορία ΓΙΑ Ποιό Ποιό Το αστρικό σημείο στοχεύει συνεχώς Ο ναός εις πολυακουσμένα αιώνες Των αιώνων ΚΑΙ ΘΑ συνεχίσει ΝΑ στοχεύει, (εκτός κι αν οι πρόσφατες παρεμβάσεις για την συντήρηση του διαμορφώσουν νέες καταστάσεις) .. το αστρικό σημείο λοιπόν είναι οΣείριος, το άστρο του Κυνός, από το οποίο κατάγεται σύμφωνα με τη «μυθολογία» ο Θεός Απόλλων.

Παραμένει προσόντων Όπως Ερωτηματικό μπορούσαν ΟΙ Αρχαίοι Έλληνες ΝΑ χτίζουν Παρθενώνες ΚΑΙ περιστρεφόμενους ναούς .. αλλά και το πως υπολόγισαν ότι για να στοχεύει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα τον Σείριο πρέπει να γυρνάει κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας ίση με την ετήσια μετάπτωση των ισημεριών ..

Με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα δεν είναι απίθανο .. με τα τότε δεδομένα όμως? Πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία? Την κατείχαν? Τους δόθηκε? Άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης …. Ίσως όχι για εμάς ..

«Το 652 π.χ. οι Σπαρτιάτες κυριεύουν τη Φιγάλεια και οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν. Απευθύνονται στο μαντείο των Δελφών για να μάθουν πώς θα ανακτήσουν τη πόλη τους.

Φιγαλείς επιστρέφοντας ΟΙ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ πολυακουσμένα ΓΙΑ ΝΑ ευχαριστήσουν Το ΘΕΟ Απόλλωνα αφιέρωσαν ναό που έχτισαν την ΕΝΑ ΣΕ Φυσικό πλάτωμα ΣΤΗ πλαγιά ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Κωτίλιου ονόμασαν Επικούριο. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ναός δεν ήταν απλά ένα λατρευτικό κτίσμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

Αν εξετάσουμε τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του, Οτι δούμε ΘΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Εξωτερικά ΔΩΡΙΚΟΥ ρυθμού, Εσωτερικό ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΩΝΙΚΟΥ ρυθμού ΑΛΛΑ ΟΙ κίονες κοσμούνται ΤΟΥ ΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ρυθμού κιονόκρανα.

Το Μοναδικό ΕΙΝΑΙ Αρχαίο οικοδόμημα που συνδιάζει ΚΑΙ πολυακουσμένα ρυθμούς αρχιτεκτονικούς 3. Κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο, μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς.

Πλαγιά που Η ΕΙΝΑΙ Ο ναός χτισμένος ΕΧΕΙ ΕΧΕΙ διαμορφωθεί ΤΕΧΝΗΤΑ ΣΕ οριζόντιο επίπεδο ΚΑΙ Ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα Πάνω ΣΕ αυτή ΜΕ προσανατολισμό που Πάλι ΚΑΙ θεωρείται παράξενος διότι ΔΕΝ ακολουθεί ΤΟΝ συνήθη προσανατολισμό ΤΟΥ άξονα ανατολής – δύσης αλλά βορρά-νότου. Δημιουργήθηκε τεχνητά μία πέτρινη ειδική βάση που πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε ο ναός.

Η βάση αυτή είναι μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της, ΣΤΟΝ ναό επιτρέπει ΝΑ ΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙ Πάνω ΣΕ αυτή κατά 50,2 Δευτερόλεπτα ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΘΕ Χρόνο ΜΕ σκοπό ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ.

Για να κατορθώσει ο ναός να ολισθαίνει πάνω στην βάση του, τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ένα στρώμα άργιλου και ένα στρώμα από βότσαλα θαλάσσης. Πάνω σε αυτά, τοποθετήθηκαν οι πλάκες των θεμελίων του ναού. Κάτω από τη βάση έχουν βρεθεί τούνελ που κρατούσαν τον άξονα του ναού.

Πάνω στη βάση του ναού τοποθετήθηκαν πολλές στρώσεις από πλάκες που ενώνοντας μεταξύ τους με ανοξείδωτους σιδερένιους συνδετήρες και στο άνοιγμα τους έχυσαν μόλυβδο για να κρατά τους κραδασμούς. Στη συνέχεια έχτισαν το ναό, ο οποίος λόγω της ιδιαίτερης βάσης του και της σοφά μελετημένης κλίσης της, Πάνω ΣΕ ολίσθαινε αυτή ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ Των ΙΣΗΜΕΡΙΩΝ.

Δεύτερος ναός Ο ΣΤΗΝ Κορυφή ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Κωτύλιο έπαιζε ΤΟΝ Ρολό ΤΟΥ δείκτη. Δηλαδή αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο του μεγάλου ναού σε πλήρη στοίχιση με τον μικρό ναό της κορυφής, τότε έβλεπε το σημείο 0 του βορρά! Μία τεράστια πυξίδα δηλαδή κατασκευασμένη από γρανίτη και μάρμαρο!

Ο ναός κατατάσσεται στο κατάλογο της UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. »

Αν το άρθρο σας άρεσε. Κοινοποιήστε το. Αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στόχος μσς να γίνει το άρθρο με τις πιο πολλες κοινοποιήσεις στην Ευρώπη

Ας δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε

Πηγή: iplus.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s